Ritv

ERP-systemen: SaaS of on-premises?

Geplaatst op

Tegenwoordig vertrouwen allerlei soorten bedrijven op een breed scala aan softwareoplossingen om hun processen te digitaliseren en workflows te stroomlijnen en te automatiseren. Eén van de meest populaire voorbeelden hiervan zijn ERP-systemen.

Dit zijn oplossingen die bedrijven in staat stellen om de bedrijfsprocessen binnen de organisatie in kaart te brengen en met elkaar te verbinden. Enterprise Resource Planning zorgt ervoor dat alle gegevens en processen worden opgeslagen in een centrale database, waardoor ze voor iedere medewerker inzichtelijk zijn.

 

De juiste ERP-software vinden

Door de omvang en diversiteit van de markt is het voor bedrijven vaak niet eenvoudig om snel een passende oplossing te vinden. De lokale ERP-markt is de thuisbasis van een aantal providers die gespecialiseerd zijn in de vereisten van verschillende industrieën, niches en bedrijfsgroottes.

Een belangrijke onderscheidende factor tussen softwareoplossingen is hun platform of licentiemodel. In wezen moet een onderscheid worden gemaakt tussen cloudgebaseerde software en on-premises oplossingen, die lokaal worden geïnstalleerd. In dit artikel willen we deze twee platforms nader bekijken en de overeenkomsten en verschillen benadrukken om bedrijven in staat te stellen de juiste beslissing te nemen voor hun functieprofiel.

 

Software-as-a-Service (SaaS)

Cloudgebaseerde applicatiesoftware wordt vaak software-as-a-service genoemd. Dit komt doordat bedrijven in dit model de software niet zelf bezitten, maar zowel het systeem met al zijn functies, als alle services met betrekking tot de hardware en software; huren. Bedrijven die gebruik maken van een SaaS-applicatie hoeven niet veel aandacht te besteden aan het onderhoud en de service van het systeem. Als er extra gebruikerstoegang, extra opslagruimte of extra functies en modules nodig zijn, kunnen deze eenvoudig met één druk op de knop worden toegevoegd.

Het onderhoud en de service van het datacenter waarmee de software wordt bediend, is ook de verantwoordelijkheid van de provider. Omdat het systeem geen eigendom is van het bedrijf, zijn de aanschafkosten voor cloudgebaseerde systemen meestal lager dan voor on-premises oplossingen. De maandelijkse opvolgingskosten zijn echter meestal hoger dan bij lokale systemen.

 

On-premises ERP

Bij een lokale implementatie wordt het systeem geïnstalleerd op de eigen servers van een bedrijf. Het bedrijf is dus in het bezit van hard- en software en moet zorgen voor het onderhoud en de service daarvan. Bedrijven behouden echter ook de volledige controle over de klantgegevens die in het systeem worden beheerd. U moet echter ook passende gegevensbeschermingsmaatregelen nemen om de veiligheid van klantgegevens die in de oplossing zijn opgeslagen en beheerd, te waarborgen.

Over het algemeen is er al enkele jaren een toenemende trend naar de cloud. Uiteindelijk is het echter aan het bedrijf om het juiste licentiemodel te selecteren op basis van zijn eigen vereisten.

 

De ERP-markt: Inventive ERP

Een van de aanbieders van ERP-software op de lokale softwaremarkt is Inventive met het gelijknamige ERP-systeem. Dit systeem is allround ontwikkeld voor bedrijven van alle mogelijke formaten en is één van de leveranciers die software voor beide besproken licentiemodellen aflevert. Inventive Software ziet zichzelf niet als een leverancier, maar als een partner die u zal ondersteunen met een voor u op maat gemaakte oplossing.

Gerelateerde berichten

Over ons

We houden je op de hoogte van de laatste trends in de wereld van de IT.

Contactgegevens

Via info @ ritv .nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden